logo harre's tree removal
nest jonge vogels


Wat is het broedseizoen?
Kort samengevat is het broedseizoen de periode waarin vogels met of op hun nest bezig zijn, punt. De mens heeft daar een periode van 15 maart tot 15 juli op geplakt, maar feitelijk gaat die periode nergens over omdat er simpelweg vogels zijn die voor die periode al broeden en ook zijn er vogels die na die periode nog op hun nest zitten. Er is over de genoemde periode ook nergens iets wettelijk vastgelegd. Het is een richtlijn, maar niet meer dan dat.

Wat mag er in het broedseizoen?
Het antwoord op de vraag is even kort als simpel: alles. Je mag bomen kappen, snoeien en wat je maar wilt maar je hebt in Nederland wel met de Nederlandse wet te maken. Binnen die Nederlandse wet is er op dit moment de Wet Natuurbescherming die heel simpel stelt dat je geen inheemse vogels, nesten of eieren mag verstoren. Vanaf het moment dat er ergens een nest gebouwd wordt tot de jongen zijn uitgevlogen mag je dus niks in de omgeving doen wat de vogels verstoord of verjaagd en dat is dan wl iets waar je rekening mee moet houden, alleen geldt die regel altijd en niet alleen van 15 maart tot 15 juli.

Het maakt voor de wet niet uit of je vogels opzettelijk of onopzettelijk verstoord en juist om dat laatste te voorkomen kun je er het beste voor kiezen om tijdens wat de mens 'het broedseizoen' noemt niks te doen. Je kunt daarmee veel problemen voorkomen, maar het is uiteraard prima mogelijk zaag,- en snoeiwerk uit te voeren zolang je er 100% zeker van bent dat er geen vogels of nesten in de buurt aanwezig zijn.

Overigens zijn bewoonde burchten als bijvoorbeeld van een das het jaar rond beschermd en onder diezelfde bescherming vallen ook de nesten van vogels die het nest naast het broeden ook gebruiken als vaste rust,- en verblijfplaats.

Wat te doen?
Denk na, daar draait het in mijn beleving om. Naast dat het allemaal wettelijk geregeld is ben ik van mening dat je simpelweg respect voor de natuur moet hebben en dus niet aan werkzaamheden begint die de omgeving verstoren, ongeacht de tijd van het jaar en wat voor naam de mens daar aan geeft. Groot onderhoud in een bosperceel doe ik om die reden ook nooit in de zomer, maar altijd in het najaar en de winter maar zoals eerder geschreven moet je ook dan rekening houden met de natuur om je heen.

Disclaimer:
Wet,- en regelgeving is aan verandering onderhevig en het bovenstaande is daarom mogelijk niet 100% up to date.