logo harre's tree removal
Populier, Bruchem.


De basis is hier een boom die met 20 meter hoog niet alleen knap groot is, maar ook schuin vanaf het perceel de straat op hangt. Als hij om zou vallen veroorzaakt hij niet alleen schade bij de overburen, maar ook aan het straatwerk van de gemeente en dat wilde deze eigenaar voorkomen.

vooraf aanzicht vanaf de straat

vooraf populier vanaf de straat

populier voor werkzaamheden vanaf perceel

De opdracht: enkel deze boom verwijderen, verder niks weghalen en/of beschadigen. Kort, krachtig en duidelijk en daar heb ik een plan op gemaakt met gaandeweg een paar opties omdat je in mijn beleving altijd een goed plan moet hebben, maar ook een backup voor het geval dingen anders lopen dan je verwacht. Ik ben begonnen met de braamstruiken rondom de boom te verwijderen om op die manier een veilige werkplek te creŽren en ben daarna van onderaf takken gaan verwijderen.

aanzicht met takken er deels uit vanaf de straat

Normaal klim ik enkel met klimsporen, een fliplijn en een klimlijn als extra beveiliging maar omdat ik in eerste instantie alleen bezig was moest ik telkens naar beneden om takken op te ruimen en vandaar dat degene die een beetje aandachtig kijkt een ladder op de foto ziet staan. Die was beschikbaar en waarom zou ik het mezelf dan moeilijk maken terwijl ik zo een groot deel omhoog kan lopen? Veilig werken staat voorop, maar praktisch werken staat daar wat mij betreft direct achter.

top en dikke takken eruit, gezien vanaf het perceel

De takken er uit, de top er uit en toen bleef er een stam van zo'n 12 meter lengte over. Die kon (in tegenstelling tot de boom in zijn geheel) netjes zonder schade aan wat dan ook neergelegd worden. Hier onder een foto van de top die verwijderd is en het is niet zo dat ik kleine handen heb :)

dikke tak met m'n hand er op voor de verhouding

stam liggend op het perceel

In verband met de hangrichting (die ongeveer haaks op de velrichting stond) is gebruik gemaakt van een treklijn. Die bleek achteraf niet 100% nodig, maar in deze omgeving heb ik hem er liever in hangen en niet nodig dan dat je al aan het zagen bent en enkel kunt denken: "Had ik maar..." want daar heb je dan niks meer aan.

deel van het hout wat van de boom gekomen is

Her en der liggen nog wat stapels dikke takken, maar dit is de bult stookhout die van de stam af is gekomen. Uiteraard wordt dat nog verder gekloofd, maar dat is iets wat de eigenaar zelf met een kloofmachine gaat doen. Ik vond ook dit weer een hele leuke klus: lekker en gezellig gewerkt. In mijn beleving allebei belangrijk.