logo harre's tree removal
Populier, Hurwenen.


Deze populier trof ik in Hurwenen: 25 meter hoog met één héle dikke stam en drie grote uitlopers met rotte plekken. Als er op een gegeven moment een risico voor de omgeving is kun je beter op tijd iets ondernemen dan wachten tot het mis gaat en hier bleek gaandeweg het werk dat we mooi op tijd waren. Ik heb geen foto gemaakt voor aanvang van de werkzaamheden, maar voor het idee: het ging om deze boom...

net na aanvang van de werkzaamheden

Het zou een project worden met veel klimwerk en daarnaast is er hier en daar gebruik gemaakt van een kraan om stukken veilig op te tillen en neer te leggen, zonder daarbij schade aan de omgeving te veroorzaken.

klimmend delen verwijderen

een derde van de boom is weg

het laatste deel staat nog overeind

Vanaf hier gaf het mij persoonlijk de meeste zorgen en wel die om m'n eigen veiligheid. Al klimmend kun je jezelf zekeren in het ene deel van de boom terwijl je in een ander aan het werk bent om dat te laten vallen, maar hier kan dat niet meer. Jezelf zekeren aan iets wat naar beneden moet is immers niet het handigst, want als het mis gaat kom je met boom en al naar beneden. Veiligheid voor alles, ook al maakt dat het werk niet altijd het snelst. Om je een idee te geven waar we mee te maken hadden... Dit is de omvang van één van de uitlopers en het is niet zo dat ik met schoenmaat 43 kleine voeten heb:

afmeting van één van de uitlopers

Hierna ging het snel, want de risico's qua grote stammen waren er immers uit en konden we de stam af gaan werken:

twee stukken uitlopers blijven over

de laatste uitloper die nog verwijderd moet worden

Om nog maar aan te geven waar ik dit keer aan was begonnen: dit is de afmeting van de hoofdstam:

schoenmaat 43, check de afmeting van deze stam!

1.20 meter doorsnede is de hoofdstam

Zoals ik aan het begin al schreef is er hier en daar gebruik gemaakt van een kraan. Deze klus had zonder die kraan ook geklaard kunnen worden, maar dan zou het echt veel meer tijd gekost hebben. Als iets meer tijd kost en het werk is er veiliger door is dat voor mij absoluut een optie waar ik voor ga, maar in dit geval werd het door de kraan niet alleen makkelijker en sneller maar daardoor uiteindelijk zelfs veiliger. Het scheelde mij immers veel tijd die ik anders hangend in de boom door had moeten brengen en mits je op een aantal zaken let kan er weinig mis gaan, maar toch... Dit was een gouden optie en daardoor een winnend team:

partners in crime: een zager en de bediener van de kraan

Het eindresultaat mag er ook dit keer weer zijn en gaandeweg het werk kwam ik steeds meer rotte stukken tegen waaruit bleek dat verwijderen hier toch echt de beste optie was. Alle kleine takken en het blad zijn in dit geval door de eigenaar afgevoerd en het overige hout is verdeeld onder een aantal mensen met een houtkachel.