logo harre's tree removal
Populieren, Bruchem.


Een dode en een zieke populier. Eerst kreeg ik in de winter de vraag of ik uit één van de bomen twee takken kon zagen, want die waren dood en hingen boven de pruimenbomen van de buren. Geen probleem, maar toen het eenmaal voorjaar werd liepen beide bomen heel slecht uit en besloten werd dat ze ingekort zouden worden tot een XL maat knotwilg in plaats van alleen de dode takken te verwijderen. Dit om de eenvoudige reden dat de bomen een groot risico voor hun omgeving zouden vormen als ze zo zouden blijven staan.

op sterven na dode populier

zieke populier
Gemeten op 23 meter hoogte.

Ik geef direct toe: dit was een hele klus. Je moet er gewoon goed over nadenken wat je gaat doen, in welke volgorde en hoe om op die manier problemen te voorkomen. De pruimenbomen moesten immers heel blijven en daarnaast was er het gevaar van verkeer op de weg wat langs kwam. Allemaal risico's om in te dekken, maar uiteindelijk moet je dus toch ergens beginnen.

het begin is er
Het begin is er.

opruimen populier

klimmend

Klimmend kun je veel doen, maar gezien de staat van de boom durfde ik het in dit geval niet aan er in te hangen op het moment dat de stam gedeeltelijk zou vallen. Mocht hij verkeerd vallen, dan kun je immers geen kant meer op en vandaar dat er een hoogwerker bij is gehaald om de rest te doen. Ook hier geldt immers: veiligheid voor alles.

hoogwerker

eerste stam plat
De tweede stam is ook op deze hoogte afgezaagd.

boom klaar
Als laatste de boel ingekort tot ongeveer 2.5 meter en daarna de volgende puzzel.

takken verwijderen

de eerste 10 meter is er uit
De eerste 10 meter is er uit.

boom klaar

Het eindresultaat mag er zijn en dat allemaal zonder schade, persoonlijke ongelukken of wat dan ook. Het is er in ieder geval een stuk veiliger op geworden en daar was het allemaal om te doen. Persoonlijk hoop ik dat de bomen opnieuw uit gaan lopen en dat ze nog een lang leven zullen hebben als knotwilg. Punt blijft natuurlijk ten eerste of ze wel uit zullen lopen en ten tweede of ze niet alsnog gaan rotten zoals de laatste boom op de foto's ook deed. Dat zou zonde zijn, maar dan hebben we in ieder geval een poging gedaan ze te behouden. En even voor de vorm nog de start en eind foto bij elkaar.

boom klaar

boom klaar